Background: B.Sc in Business and Economics from the Stockholm School of Economics and one year in Med-School at the Karolinska Institute. My ambition is to combine medicine with my business degree to make a real impact for public health, healthcare and climate change according to UN's Agenda 2030.
Passions: Healthcare systems and solutions, Environmental sustainability and Holistic health
Goals and dreams: Contribute to make Sweden's healthcare system to one of the best in the world. I would also like to initiate a long-term support system for young adults with mental illness - every human being deserve to get the mental help to thrive in life and not only surviving. A dream of mine is to build the world's best "Student care house" in Stockholm!
Inspiration MDs: Dr Rangan Chatterjee
Inspiration female leaders: Gunhild Stordalen, Michelle Obama, Lorna Jane Clarkson
On my bookshelf: The stress solution (Dr Rangan Chatterjee), Hjärnstark (Anders Hansen), Becoming (Michelle Obama), Foodpharmacy (Lina Nertby Aurell & Mia Clase), Hjärnbalans (Katarina Gospic), Lean In & Option B (Sheryl Sandberg)
Updated 2020-11-18
History of "Taste by Rebecka"
The initial idea with this website was to start a dessert catering in 2012. I have always had a sweet tooth even though my genuine interest in health. All my inspiration came from "Leila bakar", a TV-show at TV4 and after my graduation from Senior High School I decided to take a gap year before uni. During this year I was expermenting different dessert recipes at home and created this website where my customers could make a order. I also worked at a restaurant and a café until I moved to Australia in Spring 2013. I did one order to my mum's colleague but that was pretty much it. When in Australia this website transformed into a website with all my dessert recipes. I took this a step further during my second semester at Stockholm School of Economics and launched it as "Taste by Rebecka". Ever since, I have strived to update it every now and then. Even though I don't have that much time today to document my recipes I am still cooking a lot of food at home and I am currently challenging my way of eating healthy in a more sustainable way. For instance, I strive to make every recipe more sustainable by exchanging the amount of meat to half lentils and half meat and I am also only using non-dairy products as coconut milk or oat milk. It is these small changes that eventually will make us "Natural Sustainable Eaters". Please read more about my journey to eat more sustainably on the page "Sustainable food".
INSPIRE - PLANT-BASED - NUTRITIOUS
These are the key-words for my cooking!
Inspirera
Jag älskar att leta inspiration för att sedan skapa något helt nytt. Min ambition med hemsidan är att inspirera dig som läsare samtidigt som den speglar min kreativa sida och min passion för hälsa och välmående. Det är inte bara mitt idrottande som har bidragit till mitt stora intresse för näringslära, utan även de personer som jag träffat genom åren. Annan inspiration kommer från tidigare resor, särskilt min flytt till Australien 2013, där jag blev inspirerad av australiensarnas näringsrika och fräscha maträtter. Dessutom älskar de brekkies och desserter, liksom jag! Detta får mig att minnas tillbaka till söndagarna på Bondi Beach, promenaderna längs Costal Walk, avslutat med en frukost på ett soligt café med Acai smoothie, granola och färsk frukt… underbart! Jag bodde även i Mexico City hösten 2015 och där blev jag framförallt inspirerad av matglädjen och färgerna. Maträtterna fish tacos och ceviche blev mina absoluta favoriter, qué riquísimo!
Från idrotten har jag lärt mig hur viktigt det är äta rätt mat som är näringsrik och förutom ett tidigare projektarbete om näringslära samt utbildning från mitt idrottsgymnasium har jag även fått många erfarenheter från restaurangbranschen. Där har jag jobbat på många olika caféer och restauranger både hemma i Sverige och utomlands.
Pictures: Central Park NYC 2014, Summer Veggies, Hälsingland 2014
Pictures: Bali 2013, Tarte au Amande, Stockholm 2013
Hållbar mat
Ekologiska ingredienser är mer näringsrika och av bättre kvalité jämfört med konventionella. De är oftast bättre för miljön och innehåller färre konstgjorda tillsatser. Debatten kring konstgjorda tillsatser är hetare än någonsin då de är orsaken till många hälsosjukdomar som allergier, övervikt, diabetes etc. I det moderna samhället är tidsbristen ett faktum och det bidrar tyvärr till att fler köper mer hel-och halvfabrikat. Nästa gång du är i mataffären passa på och kika på innehållsförteckningen för din favorit sylt. Jag lovar att du kommer bli förvånad när du ser att den består av mer socker och konstgjort innehåll än naturlig frukt. Jag hänvisar alla frågor kring näringslära till Näringsriktliv’s hemsida, www.naringsriktliv.n.nu, där vi har skrivit fler intressanta rubriker om detta.
Från det ena till det andra är frågan: Köper jag bara ekologiskt? Ärligt talat så är svaret nej och det beror på att jag är student men jag försöker ändå i största möjliga mån. Dessutom handlar det inte bara om att köpa ekologiskt utan utgångspunkten är att äta så rent som möjligt, att köpa närproducerat och att köpa varor som står för rättvisa arbetsförhållanden. Jag undrar hur man kan köpa äpplen från Chile när det finns svenska? Hur man kan köpa mjölk från Tyskland när den svenska är världens bästa? Hur man kan köpa ägg från hönor som är instängda i burar när det finns lyckliga frigående? Valet är ditt, men det handlar inte bara om hur du kan förbättra dina matvanor för att må bättre utan vad du kan göra för omvärlden och framtida generationer. Varje konsument har ett ansvar för att bidra till en bättre värld!
Pictures: Sydney 2013, Perth 2013, NYC 2014 Pure Food & Wine restaurant
Pitcures: Ceviche in Puerto Escondido, Fish Tacos in Puerto E. & "the daily fresh juice" from the market in Mexico City (2015)
Näringsrikt
För att inte det inte ska bli några misstolkningar ska vi reda ut detta begrepp ordentligt. Att äta ”Näringsrikt” innebär att äta livsmedel med så hög näringstäthet som möjligt. Det innebär alltså INTE att äta så mycket näring (energi) som möjligt. Glöm trötta termer som ”nyttigt”, ”hälsosamt” eller kaloriberäkning och tänk istället ”Näringsrikt”. Sedan några år tillbaka har jag försökt övergå till en mer växtbaserad kost. Dels för klimatet men även för att min kropp mår bra av att utesluta mejeriprodukter och även gluten och snabba kolhydrater. En slutsats som dom flesta känner till är att det är bättre för miljön att äta så lite kött och mejeriprodukter som möjligt. Jag använder mestadels kokosmjölk, havremjölk och krossade tomater istället för mejeriprodukter. Samtidigt som jag försöker införa regelbunda vegetariska mål och minimera mängden rött kött (från nötkreatur) till en gång i veckan. Mina främsta proteinkällor har därför blivit kyckling, griskött, MSC-märkt fisk, ägg, nötter, linser och bönor. Dock så tror jag fortfarande på att vi med våra gener från stenåldersmänniskan behöver animaliskt protein, men vi måste kunna kompromissa detta med klimathoten som vi står inför. Detta är ett givet val för mig och min kunskapsresa mot att lära mig att äta mer hållbar mat har precis börjat! Vill du följa med?
Pictures: NY brunch, Lexington NYC 2014, Fruit salad @ the Swedish archipelago
Pictures: Fuerteventura (2015), Hälsingland, Sweden (2015) & Uppsala, Sweden (2017)
Pictures: Costal walk 5.30 am @ Bondi Beach (2013), Hälsingland (2017) & Palma, Mallorca (2017)
Äta-Träna-Återhämta sig: "Your Lifestyle"
Att äta rätt förutsätter inte bara god kunskap, utan även att använda det sunda förnuftet. Livscoacher menar att en god hälsa uppnås genom rätt kombination av mat, träning och vila, med andra ord din Livsstil (ingen nyhet med andra ord). Men det är också viktigt att känna till att alla är unika med olika gener och våra kroppar mår bra av olika saker. Stenålderskosten passar för vissa medan den vegetariska kosten passar bättre för andra. Oavsett vilken "diet" du följer eller vill börja följa så måste nya vanor vara realistiska och hållbara och de så kallade "quick fixes" är därmed inte hållbara. Jag tror att alla kan ändra sina matvanor till det bättre men det kräver också mer kunskap.
Life balance
Många har frågat hur jag kan ha ett sånt stort intresse för desserter samtidigt som jag är så inriktad på träning och hälsa. Jag svarar alltid att "man måste njuta av livet" och visst är det en kliché, men livet är för kort för att inte njuta. På de senaste åren har jag också lärt mig hur viktigt det är med livsbalans och det gäller inte bara att få tillräckligt med sömn, äta rätt och få social stimulans (idrottens basala grundstenar) utan att balansera ditt jobb/studier med de saker som är återhämtning för just dig. Jag upptäckte meditation och yoga för tre år sedan och numera kan jag inte leva utan det. Jag försöker meditera varje morgon i 10 min beroende på hur mycket tid jag har och det betyder SÅ otroligt mycket för mig. Det har blivit mitt verktyg för att obelasta och återhämta min "mind" samtidigt som det ger ett tillfälle att stanna upp och verkligen känna efter vad min kropp och knopp behöver just idag. Något som jag aldrig har gjort tidigare men som jag har insett är essentiellt för att jag ska kunna fortsätta uppnå mina mål och samtidigt kunna njuta av livet till fullo. Jag tror att alla skulle kunna utvecklas på det personliga planet om dom utövar yoga och meditation och jag hoppas att du som läser verkligen prövar på det, du kommer inte ångra dig! Det spelar ingen roll om du hinner med två eller färre yogapass i veckan, det viktiga är att man får en dos varje vecka. Och meditationens värld, så otroligt fascinerande, att notera tankar och kunna identifiera stressorer. Dock vill jag ju nämna att jag fortfarande i högst grad är en "amatörmeditatör" men trots 1 års intensivt utövande och en MBSR-kurs har det verkligen gett resultat. Till och med så pass att jag överväger att köpa en meditationskudde! Fördelarna med meditation och mindfulness rent professionellt är att du blir mer fokuserad, effektiv och närvarande, så om inte fördelarna är ett tillräckligt incitament för det personliga planet så kommer du garanterat prestera bättre på din arbetsplats!
"It's amazing to think how much time we spend looking after our physical health and how little we spend looking after the health of mind" - Headspace Inc.
Core Passions
Jag har också lärt mig att man bara ska göra det man har en passion för. Så vad brinner du för? Tar du dom nödvändiga risker som krävs för att du ska kunna uppnå dina mål? Vad är dina styrkor? Vad är dina svagheter? Hur kan du använda dina styrkor för att uppnå dina drömmar? Are you enjoying life? Vad är framgång för just dig? Vad värderar du högst i livet? Det finns inga rätt eller fel svar på dom här frågorna för alla är unika individer med olika styrkor/svagheter och ser självförverkligande och livsvärderingar på olika sätt. Det finns world champions och det finns local champions! Och viktigast av allt, man behöver inte prestera något för att vara en champion! Du ÄR redan det - YOU are good enough!
Pictures: Favorite juicer, Midsommartårta 2012, Perth 2013